Categories
Countdown

19/63 Rakenteellinen rasismi

Black Boys on Mopeds on koskettava biisi kaksinaamaisuudesta, jossa kauhistellaan muualla tapahtuvia hirmutekoja, mutta ei kanneta vastuuta omassa yhteiskunnassa tapahtuvasta syrjinnästä.

Sinéad O´Connor – Black Boys On Mopeds

Black Boys on Mopeds on koskettava biisi kaksinaamaisuudesta, jossa kauhistellaan muualla tapahtuvia hirmutekoja, mutta ei kanneta vastuuta omassa yhteiskunnassa tapahtuvasta syrjinnästä. Tän aiheen pitäis koskettaa myös jokaista täällä meilläkin, koska suomalainen yhteiskunta on niin rasistinen ja esteellinen monella tapaa. Haluan suositella luettavaksi yhdenvertaisuusvertaisuusvaltuutetun julkaisuja aiheesta. Niitä voi lukea täältä: https://syrjinta.fi/-/etnisen-profiloinnin-vastaisia-toimia-on-jatkuvasti-kehitettava. Sivulla sanotaan muun muassa: “Selvitykset tuovat esille, että etnistä profilointia kokevat Suomessa niin ulkomaalaisiksi ulkonäkönsä vuoksi profiloidut henkilöt kuin romanitkin. Yhdenvertaisuusvaltuutetun viime vuonna julkaisema selvitys afrikkalaistaustaisten henkilöiden kokemasta syrjinnästä kertoo, että merkittävä osa vastaajista on kokenut turvallisuusviranomaisten tai vartioinnin toimesta etnistä profilointia. Tehdyt selvitykset kartoittavat etupäässä syrjintäkokemuksia”.

Syrjintää on monenlaista, esimerkiksi risteävää (intersektionaalista), moniperusteista, rakenteellista tai valkonormatiivista. Kaikella syrjinnällä on todellisia kehollisia vaikutuksia niihin, joita syrjitään. Tää kysymys on olennainen, koska se määrittää sitä, minkälainen toimijuus on kullekin mahdollista. Se on todellisia arjen tilanteita, oikeaa elämää. Jokaisella pitää olla oikeus ja mahdollisuus olla tasavertainen helsinkiläinen.

Ps. Luon biiseistä myös Spotify-soittolistan, mitä voi seurata täältä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *