Categories
Countdown

24/63 Nettiviha

Tän päivän countdown-biisi on Gasellien Soijapoika. Siinä puhutaan nettivihasta, joka on mulle ajankohtainen aihe. Oon saanu siitä osani itsekin – mutta tänään en puhu itestäni vaan tuntemastani toisesta ilmastoaktivistista.

Gasellit – Soijapoika

Tän päivän countdown-biisi on Gasellien Soijapoika. Siinä puhutaan nettivihasta, joka on mulle ajankohtainen aihe. Oon saanu siitä osani itsekin – mutta tänään en puhu itestäni vaan tuntemastani toisesta ilmastoaktivistista. Hän on saanut viime päivinä kohtuutonta vihaa ja maalitusta osakseen. Sellaisia uhkauksia, haistatuksia ja toivotuksia, joita kenenkään ei pitäisi kuulla.
Gasellien biisissä nettivihan annetaan jäädä omaan arvoonsa. Mulle se ei riitä. Mun mielestä on ihan selvää, että meidän yhteiskunnassa on jotain aivan helvetisti vialla, kun on ensinnäkin sen sorttista pahoinvointia ja etäisyyden kokemusta, että toista ihmistä kohtaan nousee tällaisia tunteita ja toiseksi että jengi kokee, että on ihan ok puhua toiselle arvokkaalle ja tuntevalle henkilölle näin. Mä haluan tähän muutoksen. En halua, että normista poikkeaminen – oli se sit ulkonäön, sukupuolen tai aktivismin takia – on syy tai oikeutus sille, että toista saa loukata.
Joku voi sanoa, ettei sanoista pidä loukkaantua tai että itsepä menit sinne julkisuuteen (tai Twitteriin, mitä ikinä), mutta ei se niin mene. Ei voi olla niin, että parantaakseen yhteiskuntaa eli tehdäkseen tästä kaikille paremman paikan, pitää olla joko emotionaalinen supersankari tai etääntynyt tunteistaan. Mä en ainakaan oo kumpaakaan! Mua sattuu, kun mulle toivotaan pahaa. Soijapojassa lauletaan: “Mä menin lukee Ylilautaa, enkä tienny et nе meille tyyliin nauraa, tää on mulle ihan perus nyhtökauraa, aina joku koittaa maahan meikää hautaa, oon liian äänekäs, liian levoton, liian pyylevä, liian peloton, liian se, liian toi, minkä sitä ihminen itelleen voi?”.

Pitää olla sallittua olla erilainen ilman, että saa tuta. On nimittäin myös niin, että vihapuhe aiheuttaa ja on yhteydessä myös fyysiseen väkivaltaan sen lisäksi, että se on hirveää henkistä väkivaltaa. Toivon, että me luodaan yhdessä turvallisia tiloja ja sanotaan, että viha ei oo hyväksyttävää.

Ps. Luon biiseistä myös Spotify-soittolistan, mikä löytyy hausta nimellä elinakauppila2021-Kun pelkkä puhe ei riitä, kaivataan musaa ja tekoja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *