Categories
Countdown

25/63 Sua kustaan silmään

Päivän biisi on upean Kimya Dawsonin Driving, Driving, Driving. Se kertoo hirvittävästä tilanteesta, jossa globaalisti olemme: ilmasto- ja ympäristökriisistä.

Kimya Dawson – Driving, Driving, Driving

Päivän biisi on upean Kimya Dawsonin Driving, Driving, Driving. Se kertoo hirvittävästä tilanteesta, jossa globaalisti olemme: ilmasto- ja ympäristökriisistä. Biisin sanoma kietoutuu sen ympärille, mikä mustakin on hälyttävintä tässä ajassa – siitä, että kaikki näyttää jatkuvan vain samalla tavalla. Päättäjät puhuvat siitä, että homma ratkaistaan, että ilmastotoimia tehdään. Tutkijoiden paneelit ovat vuosikymmeniä kertoneet, että elämäntapamme tuhoaa planeetan. Sopimuksiin, kuten Pariisin ilmastosopimukseen, mennään mukaan, mutta tosiasiassa niitä ei noudateta. Eivätkä ne riitä. Jatketaan vain autoilua niin kuin me täällä rikkaissa länsimaissa ei oltais vastuussa itse asiassa pitkälti koko kriisistä niin historiallisesti kuin laskennallisesti. Ilmastokriisi ei kuitenkaan tunne rajoja, luonto ei tunne kansallisuuksia. Siksi nationalismi on tässä kohdassa lähinnä hirveä vitsi.

“And the seas are all connected,
And we are all connected
And you’re living in denial
if you think you won’t be affected
You can’t hide behind your flag
because water knows no border
It will creep in every crevice it’ll seep in every pore
They lie about the damage the solutions are illusions.”

Vaikka moni näistä biiseistä on aika diippejä ja synkkiäkin, haluan pointata toiseen suuntaan. Uskon nimittäin aika vakaasti siihen, että me ihmiset pystytään parempaan, että tää historiansivu on tällainen, mutta ei koko totuus meistä olentoina. Me pystytään välittämään, jakamaan, tekemään yhteistyötä ja elämään tavoilla, jotka kunnioittaa muita elämänmuotoja ja koko meidän planetaarista systeemiä. Usko ei kuitenkaan riitä vaan tarvitaan tekoja. Puhetta on ollu jo riittävästi ja jokainen hetki on kohtalokas joillekin eliölajeille, jotka ei koskaan tuu takaisin. Toimitaan nyt.

Ps. Luon biiseistä myös Spotify-soittolistan, mikä löytyy hausta nimellä elinakauppila2021-Kun pelkkä puhe ei riitä, kaivataan musaa ja tekoja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *