Categories
Countdown

27/63 Menkkatodellisuus

Tämän päivän biisi, SOFAn Puolukoita, puhuu menkoista avoimesti. Muistan, miten jossain vaiheessa ajattelin, että tarviiko niistä nyt tehdä asiaa. Tai että jotenkin mua vaivaannutti se, että joku puhui menkoista kovaan ääneen seurassa. Sittemmin oon alkanut ajatella, että noin puolet maailman väestöstä elää menkkatodellisuutta osan elämästään ja siks on todella outoa, että niistä ei puhuta – itse asiassam että niistä ei puhuta todella paljon.

SOFA – Puolukoita

Tämän päivän biisi, SOFAn Puolukoita, puhuu menkoista avoimesti. Muistan, miten jossain vaiheessa ajattelin, että tarviiko niistä nyt tehdä asiaa. Tai että jotenkin mua vaivaannutti se, että joku puhui menkoista kovaan ääneen seurassa. Sittemmin oon alkanut ajatella, että noin puolet maailman väestöstä elää menkkatodellisuutta osan elämästään ja siks on todella outoa, että niistä ei puhuta – itse asiassam että niistä ei puhuta todella paljon. Kierto aiheuttaa monille (niin kuin mulle) myös voimakasta mielialanvaihtelua ja fyysistä pahoinvointia ja jopa kipua. Ja kun tää on totta miljardeille, siitä pitää puhua. Menkat ei oo likainen hävettävä asia vaan ihan vain kehollinen tosiasia. Niillä on myös tosiasiallisia vaikutuksia. Nää vaikutukset pitäis normalisoida ja ottaa huomioon herkemmin yhteiskunnassa yleisemmin.

Menkat on globaalisti ja paikallisestikin myös tasa-arvokysymys, koska kuukautiselliset saattavat joskus olla käytännössä kyvyttömiä liikkumaan kotoaan tai vessan läheltä päiviä – erityisesti jos suojia ei ole paljon tai vuoto on ylenmääräistä tai siihen liittyy myös kovaa kipua. Siteet, tamponit ja kuukupit maksaa eikä kaikilla oo rahaa samalla tavalla. Ja tää kustannus ei jakaudu tasa-arvoisesti. Kuukautissuojien pitäiskin olla verovapaita ja kaupungin pitäis tarjota niitä ilmaiseksi ainakin kouluissa.

Ps. Luon biiseistä myös Spotify-soittolistan, jonka löydät nimellä elinakauppila2021 – Kun pelkkä puhe ei riitä, kaivataan musaa ja tekoja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *