Categories
Countdown

37/63 Ilmastokriisi, kenen vastuu?

Toista planeettaa ei olekaan, sellaista, joka ois meidät ilmastokriisiltä eli itseltämme pelastava luvattu maa. Sen sijaan jokainen pakenee vastuuta: niin päättäjät, yrityspomot kuin yksittäiset kansalaiset.

Matka maailman ympäri — Luvattu maa

Toista planeettaa ei olekaan, sellaista, joka ois meidät ilmastokriisiltä eli itseltämme pelastava luvattu maa. Sen sijaan jokainen pakenee vastuuta: niin päättäjät, yrityspomot kuin yksittäiset kansalaiset. Uhka on ehkä liian mittava ja omat vaikutusmahdollisuudet tuntuu pieniltä. Pään tunkeminen pensaaseen tuntuu monelle parhaalta vaihtoehdolta.

Samaan aikaan meidän planetaarisen systeemin osat on jo ylittäny keikahduspisteitä, joiden jälkeen ne muuttuvat ilmastonmuutosta kiihdyttäviksi, kun ne ennen hidastivat sitä. On mahdollista, että koko systeemi riistäytyy polulle, jota ihminen ei enää hallitse. Siksi on toimittava nyt, kun vielä voi olla mahdollista tehdä edes jotain.

”Ajoi autolla yksin töihin
Ja mitä sitten jos pihvin söikin?
Eihän yksin voi kukaan
Mihinkään vaikuttaa.”

Meidän pitää muuttaa koko järjestelmä, jotta muutos on reilu. Kukaan ei saa ajaa autolla yksin töihin ilman todellisia perusteita ja kestävää energianlähdettä. Pihvin ois parempi olla vegepihvi. Laajamittainen muutos on kuitenkin mahdollinen vain, jos me ollaan kaikki mukana siinä: niin päättäjät, yrityspomot kuin yksittäiset kansalaiset. Ja hei, vielä enemmän kuin mä toivon, että äänestät vaaleissa, toivon että lähdet kaduille ja mukaan ilmasto- ja ympäristöliikkeeseen. Sua tarvitaan enemmän kuin koskaan.

Ps. Luon biiseistä myös Spotify-soittolistan, jonka löydät nimellä elinakauppila2021 – Kun pelkkä puhe ei riitä, kaivataan musaa ja tekoja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *