Categories
Countdown

48/63 Moraali

I Fought the Law tuli ulos Clashin coveroimana mun syntymävuotena 1979. Se kertoo varkaudesta ja rakkauden menettämisestä ja, no, lain rikkomisesta.

The Clash – I Fought the Law

I Fought the Law tuli ulos Clashin coveroimana mun syntymävuotena 1979. Se kertoo varkaudesta ja rakkauden menettämisestä ja, no, lain rikkomisesta. Siitä mullakin on kokemusta. Arkisesti se on läsnä dyykatessa. Se on laitonta, koska roskiin heitetty ruoka on roskapuljun omaisuutta. Tää on yks esimerkki siitä, miten laki voi olla moraaliton ja vanhentunut. Lait muuttuu hitaasti ja ne on aina edellisien sukupolvien tuotoksia.

Mä oon tietenkin rikkonu lakia myös kansalaistottelemattomuudella. Oon ollu ympäristö- ja eläinoikeusliikkeessä mukana pitkälle toista kymmentä vuotta ja tein kansalaistottelemattomuutta ensimmäisen kerran viitisentoista vuotta sitten. Viimeiset vuodet oon ollu mukana Elokapina-liikkeessä, koska oon ollu niin huolestunut siitä, miten vähäisiä ilmastotoimet on ollu siihen nähden, kuinka katastrofaalinen tilanne globaalisti on ja kuinka selvää on, että me paitsi aiheutamme päästöjä suhteettoman paljon, tulemme myös siitä tulevaisuudessa kärsimään vaikka kriisi saattaa vielä nyt vaikuttaa kaukaiselta. Oon pysäyttäny liikenteen maalla ja merellä, seissyt kadulla sinnikkäästi ja joogannut keskellä Hakaniemen siltaa tuodakseni muiden elokapinallisten kanssa näkyväksi sitä, että meidän täytyy pysähtyä ja muuttaa maailmaa NYT.

Kansalaistottelemattomuus on yksi kansalaisyhteiskunnan toimintatavoista herättää huomio eettisesti arvelluttavaan kysymykseen. Se on keinona aika äärimmäinen, koska siinä yksilö laittaa itsensä monella tavalla likoon: kehollisesti kohtaamaan mahdollista poliisiväkivaltaa, henkisesti kohtaamaan ympäröivän yhteisön pilkkaa ja taloudellisesti altistuu tuomioistuimen rangaistukselle. Mulla on tällä hetkellä menossa hovioikeuteen niskoittelutuomio, jonka käräjäoikeuden oikeudenkäynnissä yritin perustella toimintaani meidän perustuslaillisella oikeudella ympäristöön ja vastuulla ympäristöstä.
Mä ajattelen, että on tilanteita, joissa lain rikkominen on oikein. Silloin, kun yhteiskunta ei huomaa toimivansa aivan kohtalokkaalla tavalla väärin, on kansalaisten toimittava moraalisena kompassina. Kaikkien niiden, joillle se suinkin on mahdollista. Oisko sulle? Tuu mukaan. Kaduille. Mäkin aion jatkaa sitä ja oon ehdolla vain, koska tilanne vaatii tekoja kaikilla tasoilla.
Arvostan kovasti ajatuksia, joten kommentoi alle, jos kiinnostaa keskustella!

Ps. Luon biiseistä myös Spotify-soittolistan, minkä löydät nimellä elinakauppila2021 – Kun pelkkä puhe ei riitä, kaivataan musaa ja tekoja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *